Kisiskoláskor (6-10 év)Designed by:

10 tipp a termékenységi gondokkal küzdőknek

PDF Nyomtatás E-mail
A Termékenységi problémák lelki tényezői

Hatalmas nyomás nehezedik a családot tervező párok vállára. Előfordul, hogy nem sikerül első próbálkozásra kivitelezni a családalapítási terveket, és ez könnyen komoly lelki problémák forrása lehet. Összegyűjtöttünk néhány, pszichológusok által javasolt probléma-kezelési technikát.

1. Ismerd fel, hogy a termékenységi probléma valódi krízis helyzet.

A termékenységi gondok az élet egyik legkomolyabb kihívása elé állítják a párokat. Ennek felismerése az egyik alapvető feltétele annak, hogy megbirkózhassunk vele. Teljesen normális reakció, hogy óriási veszteséget érzünk, stresszessé válunk és teljes levertség lesz úrrá rajtunk. Ne ítéljük el magunkat ezért! Ha túl akarunk lépni rajtuk, muszáj szembenézni velük és elfogadni azokat.

2. Ne ostorozd önmagad!

Álljunk ellen a kísértésnek, hogy rögtön magunkat kezdjük el okolni a gondokért. Ne hallgassunk a fejünkben suttogó kisördögre, aki próbál meggyőzni minket arról, hogy:

  • "Még várnunk kellett volna..."
  • "Azért vetéltem el, mert az Isten így akart megbüntetni."
  • "Többet kellett volna fogynom próbálkozás előtt."
  • "Nem kellett volna azt gondolnom, hogy nekem bármikor összejöhet egy baba" stb.

Az emberek többségét teljesen letörnik az efajta negatív gondolatok, és csak tovább rontanak az amúgy is nehéz helyzeten. Ahelyett, hogy ostorozzuk magunkat, próbáljunk meg előre tekinteni. Gondolkodjunk el azon, hogyan fogjuk megoldani ezt a problémát közösen a partnerünkkel.

Ha felmerül benned a kérdés, hogy mit lehetett vagy kellett volna tenned, azonnal emlékeztesd magadat, hogy nem te vagy a probléma okozója. Még ha másként is kellett volna a dolgokat kezelned a múltban, az már akkor is mögötted van, nem tudsz rajtuk változtatni. Érdemesebb inkább a jövőre koncentrálni.

3. Dolgozzatok össze a pároddal, legyetek egy csapat!

Segítsetek egymásnak átvészelni ezt a nehéz időszakot! Ez nem azt jelenti, hogy ugyanott és ugyanakkor ugyanazt kell éreznetek, mivel ez a leggyakrabban elkövetett hiba a termékenységi problémájával küszködő párok körében. Arra kellene inkább koncentrálnunk, hogy párunk éppen min megy keresztül. Ha képesek vagyunk egymást érzelmileg támogatni, nagyobb eséllyel tudjuk erőinket egyesíteni a probléma megoldására érdekében.

Próbáljuk gyakorlati síkra terelni a terhek megosztását! Ha téged éppen kezelnek, a párod törődhet biztosítási, vagy anyagi dolgokkal. Ha őt injekciós kúrának vetik alá, te vezesd az adminisztrációt.

4. Képezd tovább magad a meddőséggel kapcsolatban!

Olvass szakirodalmat, tájékozódj az interneten. Tegyél fel kérdéseket orvosodnak, illetve más, hasonló problémákkal szembesülő pároknak. Az orvostudomány e területe is gyorsan fejlődik, változik, legyünk naprakészek a kérdésben. Jó, ha az ember tisztában van vele, hogy orvosi szempontból éppen mi történik vele, milyenek a kilátások és a választási lehetőségek.

5. Döntsétek el, hogy meddig próbálkoztok!

Egyesek kitűznek egy pontot, amin túl már nem próbálkoznak tovább a kúrákkal, míg mások a végletekig elmennek anyagilag és időben egyaránt, az összes lehetséges kúrát, eljárást kipróbálva. Senki sem mondhatja meg neked, hogy meddig menj el. Ezt a döntést magadnak kell meghoznod. Célszerű jó előre döntést hozni, hogy később ne csússzon ki  kezedből az irányítás. Beszéld meg orvosoddal, hogy esetetekben melyik eljárásnak van a legnagyobb esélye a sikerre, és melyiket ítéli feleslegesnek. 

6. Döntsétek el, hogy anyagilag mennyit tudtok áldozni a meddőségi kezelésre!

Költséges eljárásokról van szó, gyakran egy kúra nem is elég. Muszáj ezt is számításba venni mielőtt belevágunk. Nézzünk utána, hogy a társadalombiztosítás mely (és hány alkalomra szóló) meddőségi kezelést támogat, és mi az  amit nekünk kell saját erőből finanszírozni. Mérjük fel anyagi lehetőségeinket, és mindig legyen kéznél egy "B-terv", mivel az eljárások egyike sem garantál 100%-os sikert.

7. Kérj segítséget szakemberektől, illetve olyanoktól, akiknek hasonló problémái voltak vagy vannak!

A társadalom gyakran érzéketlen ezzel a problémával kapcsolatban, ezért a szenvedő alanyok hajlamossá válnak gondjaik elrejtésére, mely gyakran szégyenérzettel és elszigetelődéssel párosul. Ha találkozol (pl. fórumokon) olyanokkal, akik hasonló cipőben járnak, akkor azonnal szembesülsz vele, hogy problémátok nem egyedi! Könnyebb lesz feldolgozni a negatív érzéseket és nem utolsó sorban rengeteg hasznos információt is beszerezhettek az egyes terápiákról, kúrákról, eljárásokról, sőt orvosokról is. Sok pénzt és energiát takaríthattok meg, ha elkerülitek a vakvágánynak számító eljárásokat, illetve a hozzá nem értő terapeutákat.

8. Kerüld a baba-zsúrokat!

Ha bizonyos összejövetelek, ünneplések (keresztelő, babalátogatás stb.) érzékenyen érintenek, nyugodtan mondj rájuk nemet! Amennyiben szeretnél mégis ajándékot küldeni, de ezért egy bababoltba kellene elmenned, - ami talán érzékenyen érintene-, akkor mindenképp célszerűbb egy web-áruházban vásárolnod.

9. Légy reálisan optimista!

Az optimizmus nagyon fontos ahhoz, hogy az egészet végig tudd csinálni. De a túlzott várakozás, amely semmiféle valóságalappal nem rendelkezik,  nagy érzelmi bukáshoz vezethet. Többek közt ezért is érdemes tájékozottnak lenni a témában, konzultálni orvosokkal illetve másokkal az esélyeket illetően.

A szülők harmada marad baba nélkül, a hosszú próbálkozások ellenére. Ezzel a ténnyel meg kell valahogy békülnie mindazoknak akik ebbe belevágnak. Ha reálisan tekintünk a dolgokra, nagyobb eséllyel sikerül átvágnunk magunkat az érzelmi aknamezőkkel tűzdelt terápiák földjén.

10. Gondoskodj valamilyen szabadidős elfoglaltságról!

Amikor valaki meddőségi kezelésen vesz részt, az ahhoz hasonlít, mintha másodállása lenne az illetőnek. Mindenképp legyen valamilyen hobbink, vagy sportoljunk rendszeresen, így kizökkenhetünk néha a mókuskerékből. Kerüljük a kellemetlen találkozásokat, inkább keressünk más foglalatosságot, új sportot vagy hobbit. Ne feledd! A nevetésnél jobb gyógymódot még nem találtak ki! Nézzünk vígjátékokat, kabarét, olvassunk vicces novellákat, vagy látogassunk vicces oldalakat az interneten stb.